Golfsurfen op Terschelling is een unieke ervaring!

Terschelling staat bekend om haar uitgestrekte stranden, toerisme, prachtige natuur en vanzelfsprekend de vuurtoren Brandaris. Maar ook voor de fanatieke Surfers onder ons heeft Terschelling veel te bieden. Een 30 km lange kustlijn, aan de Noordzijde van het eiland, maakt het mogelijk om het gehele jaar te golfsurfen op Terschelling. Kun jij nog niet golfsurfen? Dan leren wij jou dat graag bij GoSurfing Terschelling.

Tegenwoordig zijn er naar schatting zo’n 10000 actieve surfers in Nederland. De stranden bij Scheveningen, Wijk aan zee, Domburg, Hoek van Holland, Katwijk, Zandvoort en Petten zijn een walhalla voor surfers. Helaas is de keerzijde dat het in het water ontzettend druk is. De ultieme Golfsurf ervaring vind je daarom op Terschelling. Probeer je eens in te beelden: Een blauwe zee voor alleen jou, je vrienden en/of familie. Uitkijkend op de uitgestrekte stranden en prachtige duinen van Terschelling. Golven die continu blijven binnen rollen en een oase van rust om je heen. Klinkt niet gek toch?

Golfsurfen wordt steeds populairder in Nederland en ook op Terschelling. Maar wist je dat Golfsurfen pas in 1994 officieel werd erkend? Vroeger mochten alleen leden van de HSA (Holland Surf Association) Golfsurfen in Nederland, mits zij een genummerde sticker op hun surfboard hadden. Gelukkig is deze tijd voorbij. Voor het golfsurfen op Terschelling bestaat er namelijk een ontheffingsbeleid op het Noordzeestrand.

De regels van het golfsurfen

Ook al is golfsurfen een ongeorganiseerde sport, er zijn een aantal regels waar surfers zich aan dienen te houden. Zo zijn er regels buiten het water van Terschelling (overigens overal in de wereld) en er zijn een aantal regels in het water. Dit noemen wij de surfetiquette. Al deze regels dragen bij aan een plezierige sfeer in het water. kom een keer langs en beleef de magie van het golfsurfen op Terschelling!

Surfetiquette

 • Drop niet in op de golf wanneer iemand al op de golf staat. Degene die het dichts bij het breekpunt van de golf ligt en als eerste staat heeft ‘recht’ op de golf.
 • Niet ‘snaken’. Paddel niet op het laatste moment voor of achter een surfer langs zodat je dichter bij het breekpunt van de golf ligt en dus voorrang krijgt op de golf. Dit heet dus snaken en word niet gewaardeerd.
 • Laat nooit je board los. Een surfboard kan meer schade aanrichten dan je verwacht. Houdt daarom het surfboard altijd bij je.
 • Respect voor de zee en andere surfers. We willen nog lang van de zee en golven genieten. Respecteer elkaar en maak er samen een mooie golfsurf sessie van.
 • Duik niet met je hoofd eerst het water in. Mocht je van je board willen stappen of vallen, duik nooit met je hoofd als eerst in het water. Je weet nooit hoe ondiep het is of wat er onder wat ligt.
 • Communiceer met andere surfers. Keep the surf spirit alive! Een goede sfeer zorg voor een goede golfsurf sessie. Al deze regels dragen bij aan een plezierige sfeer in het water. m een keer langs en beleef de magie van het Golfsurfen op Terschelling!

Golfsurflessen bij GoSurfing Terschelling

Nu we dit weten en we alle informatie tot ons hebben genomen, is het tijd om te kijken hoe we hier tijdens de golfsurflessen van GoSurfing Terschelling op in kunnen inspelen. Tijdens de Golfsurflessen bij GoSurfing Terschelling wordt aandacht besteed aan alle belangrijke facetten van het golfsurfen. Bijvoorbeeld: voordat we het strand op lopen, kijken we vanaf de duinen naar de zee. Waar breken de golven? Uit welke richting komt de wind? Zijn er gevaarlijke muien? In de surfwereld noemen we dit de surfcheck. Zodra we deze zogenoemde surfcheck gedaan hebben, kunnen we richting de kustlijn lopen en bekijken we het materiaal wat we voor de golfsurflessen op Terschelling gebruiken.

Het Surfboard

Bij GoSurfing Terschelling gebruiken we softboards ook wel foamboards genoemd. Deze softboards zijn speciaal gemaakt voor beginnende golfsurfers om te leren golfsurfen. Daarnaast krijgt iedereen een wetsuit aangemeten van Osprey. Tijdens de golfsurfles wordt verder uitleg gegeven over de verschillende delen van een surfboard. Daarbij wordt er tijdens deze lessen stil gestaan bij de veiligheid van de surfers en medesurfers. Wij willen dat iedereen die bij GoSurfing Terschelling komt surfen een plezierige, maar ook een veilige surfles beleeft!

Tijd voor aktie!

Na de nodige theorie is het tijd voor actie. Maar hoe moet je als surfer pedellen? En hoe sta je uiteindelijk op het board? Hier helpen de surfinstructeurs bij. Zij leggen jou de basistechnieken uit en doen dit vervolgens voor. Tips en aandachtspunten voor surfers zijn bijvoorbeeld:

 • Zorg voor een goede warming-up
 • Ontdek in kleine stappen de kracht van de zee
 • Maak cupjes met je handen en houdt je benen bij elkaar wanneer je peddelt
 • Probeer een holle rug te houden tijdens het peddelen
 • Zoek je ‘happy place’ op het surfboard
 • Heb geduld wanneer je in het water ligt, want alles draait om de timing van de golf.
 • Neem een goede zonnebrand mee!

Verder zijn er nog veel meer handige tips die we je graag op het strand van Terschelling vertellen. De Surfdudes en Surfgirls oefenen het peddelen en opstaan op het strand, om vervolgens de Terschellingse golven te trotseren. 1,5 uur later, moe en voldaan, zit het avontuur er weer op en zijn we een nieuwe verslaving rijker! Waar wacht je nog op? Kom een keer langs en beleef de magie van het Golfsurfen op Terschelling!